Tips voor beleggen in Vintage Port

 

Beleggen in wijn, port of whisky is geen nieuw fenomeen. Al vele jaren - nog voor de globalisering van de wijnmarkt halfweg de jaren 90 - kochten sluwe kopers meer wijn dan ze zelf konden drinken, zodat ze met de rendementen van hun overschotten hun nieuwe aankopen zouden kunnen financieren.

De huidige markt wordt gekenmerkt door een wereldwijde vraag en consumptie van ’s werelds allerbeste dranken en daardoor ontstaat de kans dat u door een zorgvuldig opgebouwde portfolio/kelder, een mooie financiële return kunt realiseren.

Het is niet eenvoudig om correcte cijfers te vinden over de evolutie van de wijn, port en whiskyprijzen in de afgelopen jaren, maar we kunnen aannemen dat in de afgelopen 25 jaar, de absolute topwijnen bijvoorbeeld gemiddeld per jaar zo’n 10% in waarde toenamen.

Bijvoorbeeld: wie in 1989 - een absoluut topjaar voor de Bordeauxregio - een fles Chateau Cheval Blanc, Saint Emilion, Grand Cru Classé kocht en daar toen rond de 25 EUR per fles voor betaalde, mag nu zo’n 400 EUR per fles neertellen. Een fles Quinta do Noval Vintage Port 1994 deed in dat jaar € 160,- De huidige listprice van Noval is € 2.540,-.. Een waardevermeerdering van meer dan het 15-voudige aankoopbedrag.

De allerbeste wijnen van Bordeaux, Bourgogne en de goede Vintage Ports hebben de afgelopen 20 jaar bewezen goede investeringen te zijn. Deze markt nam in de jaren 2005 tot 2007 een enorme sprong vooruit. De bankencrisis en de daarop volgende economische malaise bewees temeer dat ook wijnen niet immuun zijn voor een economische malaise. In oktober 2008 en opnieuw in 2011 kregen de prijzen voor het vloeiende goud opnieuw rake klappen.

Sedert eind 2012 zien we een stabilisering van de markt. In 2013 groeiden de prijzen nagenoeg niet, zelfs niet de absolute topwijnen uit de Bordeaux. De populariteit van de Bordeauxwijnen blijft hoog.  Niettemin nemen andere regio’s en landen stilaan in belang toe.  De allerbeste wijnen uit de Bourgogne, Rhone, Champagne, Italië en de nieuwe wereld zijn vandaag ook het overwegen waard.

In 2014 zagen we een verdere versterking van het vertrouwen in deze beleggingsvorm. De prijzen evolueerden dan ook gunstig.

Wil u vooral op de lange termijn mooie rendementen - waarbij u voldoende tijd kunt nemen om een eventuele economisch moeilijke periode te overbruggen - dan moet u beleggen in jonge jaargangen van tophuizen. Koop niet 1 fles, maar koop een kistje. Of een kistje magnums. Dat bewaart makkelijker en zorgt voor een grotere verkoopbaarheid. Een verzamelaar zal immers makkelijker bieden op een volledige serie dan op 1 fles.

Aanbevelenswaardig tot slot zijn de Vintage Portwijnen. Deze zeldzame stukken uit Portugal vormen een steeds groter wordende markt. Immers: portwijn is qua verkochte volumes veel kleiner dan sommige topwijnen en is veel minder gevoelig voor bewaringsproblemen dan de klassieke rode of witte wijnen. Een bijzonder huis in Porto, met tal van prachtstukken in de kelder, is Quinta do Noval. 

De mechanismen achter beleggen in wijn, zijn eigenlijk redelijk eenvoudig: topwijnen en ports zijn een tastbare beleggingsvorm. Het is een luxeproduct dat door veel mensen begeerd en geapprecieerd wordt. Het is veel bruikbaarder dan goud en je kunt er makkelijke van genieten dan pakweg kunstwerken. Port is, met name in de Verenigde Staten, en blijft een groeimarkt.

Een voorlopige conclusie: bij uw aankoop kiest u dus best voor een Vintage Port met een relatief beperkt aanbod. Schaarste in een druk bevraagde markt is en blijft de belangrijkste drijfveer voor prijsstijgingen. Ook bij port.

In wijn beleggen als een Chinees

 

Goede wijn behoeft geen krans, maar is misschien wel interessant om in jouw kelder te liggen. Niet om op een feestelijk moment uit te drinken maar om opnieuw te verkopen. Beleggen in wijn kan een rendementrijke investering zijn met een minimaal risico. Tenzij je de fles laat vallen natuurlijk…

Wijn is een wijdverspreid genotmiddel, te koop in de supermarkt of de plaatselijke gespecialiseerde wijnhandel. Maar de wijnindustrie is steeds meer een veilige haven voor beleggers en investeerders. Zo kan je beleggen in flessen wijn maar ook in complete collecties of zelfs in wijngalooparden. Vraag dat maar aan de Chinese overnemers van tal van Franse wijngaarden. Meer dan 1000 domeinen zijn in handen van deze Aziatische investeerders. Na aankoop van een domein exporteren ze 80% van hun flessen richting China, waar één fles makkelijk tien maal de prijs haalt in vergelijking met Europa.

Hoeveel is mijn fles waard?

De waardebepaling van Vintage Port hangt af van enkele factoren.

  • Zeldzaamheid: hoeveel flessen werden van deze wijn gebotteld? Beperkte oplages stuwen de prijs de hoogte in
  • Leeftijd: Oudere Vintage Ports halen vaak nieuwe records op internationale veilingen.
  • Portshipper: De bekende, grote huizen zijn meer intrek op de internationale markt dan de kleinere huizen.
  • Jaartal: dit hangt nauw samen met de oogst en bepaalt in grote mate de kwaliteit van de wijn.
  • Staat: als het kurk, de fles en het etiket goed bewaard zijn gebleven stijgt de waarde nog meer
  • Grootte: hoewel dit niet zelden nauw samenhangt met de zeldzaamheid doet ook de grootte van de fles ertoe

Wijnprijzen

Beleggen in wijn verschilt in principe niet zo veel van goud, olie, koffie en suiker: de vier voornaamste grondstoffen waarin vaak belegd wordt. Het grote verschil is allicht dat wijn iets minder gevoelig is voor sociale en economische krachten. Daardoor wordt het een stuk moeilijker om veranderingen in waarde te voorspellen. Voor beleggers is dat in wezen minder interessant.

De principes van wijninvestering veranderen hierdoor echter niet: je koopt laag en verkoopt hoog. Wijn kan daarom ook net zo goed gezien worden als een eenvoudige, 'slow-burn' investering. Indien de juiste opslagmethoden gegarandeerd zijn, is het zelfs een veilige belegging te noemen.

Vraag en aanbod

Naast de aard van het product, laat de waarde van wijn zich bepalen door de wetten van vraag en aanbod. Wijn wordt in dit opzicht door almaar meer consumenten als luxeproduct beschouwd. Gegeven een goede reputatie kan schaarste de prijs vervolgens omhoog jagen. Soms spelen wijnhandelaars hier nog verder op in door beperkte oplagen te produceren. Een voorbeeld is de Screaming Eagle Sauvignon Blanc uit 2012. Hiervan werden slechts 600 flessen aangeboden aan een beperkte maillist. Aan $250 per fles werd zo de duurste Sauvignon ter wereld geboren. In geen tijd werd een fles op secundaire markten meer dan $2.000 waard.

Wijnoogst

Betere oogstjaren leveren hogere startprijzen op. Onder wijnbouwers kent men bijvoorbeeld het fenomeen van komeet-oogsten (wanneer er astronomische verschijnselen optreden tijdens de oogst). Deze oogsten staan bekend voor hun exclusiviteit en hoge prijzen. Ook probleemloze oogsten scoren beter, net als wijn die zich goed ontwikkelt na de oogst.

Uiteraard speelt ook de stem van de wijnkritiek hierin een rol. Een voorbeeld is de Bordeaux uit 1982 die de carrière van vele critici maakte en zo astronomische prijzen genereerde. Jarenlang overschaduwde hij de Bordeaux 1983, die het nochtans even vaak beter deed tijdens blinde proeftesten. In die zin zijn psychosociale factoren hier dus net zo belangrijk als overwegingen qua wijnkunde. 

Leeftijd en rijping

Een soortgelijk samenspel tussen psychologie en oenologie is terug te vinden in het effect dat leeftijd en rijping heeft op de wijnprijs. De veronderstelling 'oude wijn is dure wijn' is allicht de meest gangbare mening over wijn ooit. Leeftijd en rijping blijven zo cruciale factoren die de waarde van wijn bepalen. Een wijnfles met verouderingspotentieel zal op termijn meer waard zijn dan eentje zonder. In veel gevallen schuilt er overigens wel degelijk oenologische waarheid in die veronderstelling. In andere gevallen is oude wijn echter ook gewoon slechte wijn (of geworden).

Economie

Een laatste factor die de waarde van wijn kan bepalen, is simpelweg de economie. De economische gang van zaken in een bepaald land kan de wijnprijs beïnvloeden, net zoals de regionale en globale economie dat kan. Of het nu gaat om consumptie of investering: de wijnprijs is altijd ook een reflectie van lokale en globale, economische trends. Een goed voorbeeld is de financiële recessie van 2008/9. Deze had een nefaste impact op de wijnindustrie. In deze periode werd de anders opwaartse trend van de nieuwe Bordeaux' bijvoorbeeld tijdelijk omgekeerd

Aan de slag

Beleggen in wijn is misschien een van de leukste beleggingen, als je er niet af kan blijven. Wie het investeren wel serieus neemt, moet uiteraard de flessen jaren kunnen stockeren. Sommige wijnhandelaren bieden investeerders opslagruimte te huur. Ondanks deze kleine meerkost is investeren in wijn nog altijd een lucratieve belegging. De afgelopen 25 jaar zijn de prijzen met gemiddeld 10% de lucht ingegaan. Waar wacht je nog op?

Bron: De Beleggersgids 2015

Product vergelijk (0)
Sorteren op:
Aantal weergegeven:
Dow's Vintage Port 2011 (leverbaar)
DOW’s Port heeft een daverend succes geboekt! Wijnmagazine Wine Spectator heeft de jaarlijkse “To..
€285,00
Excl. BTW: €235,54
Producten 1 t/m 1 van 1 (1 pagina's)